Frequently Asked Questions
Wij krijgen regelmatig  leuke en goede vragen over onze honden en onze werkwijze.
Op deze bladzijde hebben we de meestgestelde vragen alvast beantwoord.  
Waaaat?? Staat  jouw vraag hier niet tussen? Stel je vraag alsnog hier.
Categorie Therapiehonden
Werkt Contacthond met honden van alle rassen?
In principe sluiten we op voorhand geen honden van bepaalde rassen uit. We zien echter wel dat de honden die aangemeld worden en voor de testen slagen veelal honden van specifieke rassen zoals bijvoorbeeld de labrador retriever zijn. We kijken dus per individuele hond of deze geschikt is
Aan welke eisen moet mijn hond voldoen om te mogen werken als therapiehond?
Een goede therapiehond is in ieder geval een open en nieuwsgierige hond, is stabiel, reageert rustig op nieuwe prikkels en zoekt zelf contact met andere mensen. Belangrijk is dat de hond niets met tegenzin doet, maar ook dat hij de dingen gelaten over zich heen laat komen. De hond moet het zelf echt leuk vinden. Lees hier meer over de eisen aan onze therapiehonden.
Hoe wordt getest of een hond geschikt is om therapiehond te worden?
Een goede therapiehond is in ieder geval een open en nieuwsgierige hond, is stabiel, reageert rustig op nieuwe prikkels en zoekt zelf contact met andere mensen. Belangrijk is dat de hond niets met tegenzin doet, maar ook dat hij de dingen gelaten over zich heen laat komen. De hond moet het zelf echt leuk vinden. Lees hier meer over de eisen aan onze therapiehonden.
Hoeveel honden slagen voor jullie testen?
Een therapiehond hoeft lang niet zoveel ‘kunstjes’ niet te kunnen als een hulphond. Daarentegen worden er van een therapiehond deels weer andere eigenschappen gevraagd. Sommige eigenschappen zijn met een gedegen socialisatieperiode te kneden. Andere eigenschappen hebben met de ‘aard van het beestje’ te maken. En sommige eigenschappen zijn trainbaar. Voorop gesteld moet worden dat een eerste selectie al gemaakt wordt bij de aanmelding (reactieve, of erg angstige of agressieve honden worden natuurlijk niet aangemeld door de eigenaar om als therapiehond te werken). Alles bij elkaar genomen komt 1 op de 3 van de honden die aangemeld worden door de testen heen.
Wanneer is een hond echt ongeschikt als therapiehond?
Dat is een hele lijst! Belangrijk is dat een hond controleerbaar, betrouwbaar en voorspelbaar moet zijn. Als een hond aan een van deze eisen niet voldoet is de hond sowieso echt ongeschikt. Daarnaast is Contacthond van mening dat de inzet van een therapiehond alleen succesvol is als de hond het werk zelf echt leuk vindt. Anders is hij ook ongeschikt wat ons betreft.
Hoe oud moet een hond zijn om als therapiehond te kunnen werken?
Wij hanteren in het algemeen een minimale ondergrens van 2 jaar. We werken met honden die sociaal, fysiek en emotioneel gezien volwassen en volgroeid zijn. Een scherpe bovengrens kennen we niet. Als de hond maar gezond en fit is en het werk echt leuk vindt en aan kan.
Hoe meld ik mijn hond aan?
Zo af en toe zijn we op zoek naar nieuwe honden die opgeleid kunnen worden. We doen trouwens alleen een intakegesprek als we echt honden nodig hebben. In dat geval is er meestal ook een oproep op de website en op onze sociale media te vinden. Je kunt je hond altijd aanmelden via info@contacthond.nl Vermeld daarbij wel duidelijk wat je woonplaats is en de leeftijd van de hond.
Krijg ik geld of kost het geld als jullie mijn hond inzetten?
Als jouw hond als therapiehond voor Contacthond wordt ingezet zit de beloning in de wetenschap dat jouw hond iemand die hulp nodig heeft een duwtje in de rug geeft. Mooi toch? Daarnaast is je hond in goede handen bij een gecertificeerde hondentrainer, nieuwe dingen bijleert en zich vermaakt met hondendingen. Een win-win situatie.
Hoe vaak werkt mijn hond als therapiehond voor Contacthond?
Er zijn helaas geen wetenschappelijke studies gedaan naar de vraag hoeveel uren een hulphond of therapiehond kan werken per week. Onze ervaring, gebaseerd op wat we zien aan de honden na het werk en als feedback terug krijgen van de eigenaren, is dat het werk als therapiehond intensief is. De meeste honden zijn moe na een sessie van 45 minuten werk. Na een pauze van een uur kunnen ze meestal weer 45 minuten werken en dan is de koek wel op voor die dag. Natuurlijk hangt het er ook heel erg van af wat er in de sessie van 45 minuten precies aan oefeningen is gedaan en hoeveel rustmomenten er waren. Bij Contacthond werken de honden maximaal twee dagdelen in de week.
Mag ik meekijken als mijn hond wordt ingezet?
Het antwoord is een kort maar krachtig nee. Het leidt de hond af als er meerdere mensen bij de therapiesessie aanwezig zijn, helemaal als een daarvan de baas is. Bovendien zijn de therapiesessies (uiteraard) besloten voor de privacy van de cliënt.
Kan Contacthond mijn hond voor mij opleiden tot therapiehond of autismehond?
Nee, Contacthond leidt geen honden op die bij 1 persoon geplaatst worden. Dat is het werkterrein van andere organisaties die dat -tegen betaling- doen.
Mag mijn hond in winkels en openbare ruimte komen als hij therapiehond is en een werkvest draagt?
De regels rond de toegang tot gebouwen voor hulp-en service honden zijn streng. Kort gezegd valt de categorie therapiehond hier niet onder. Dat betekent dat dit type hond, ook als hij een werkvest of iets dergelijks draagt, geweigerd mag worden in openbare ruimtes en bijvoorbeeld taxi’s.
Categorie Medewerkers
Hebben jullie betaalde vacatures?
De baan van hondenbegeleider bij Contacthond is een betaalde baan. Als we een vacature hebben staat dat op onze website en communiceren we dit via onze sociale media. Kijk hier voor alle vacatures. (link naar de vacatures op de pagina onze helden, subpagina meewerkers)
Hebben jullie vrijwilligersvacatures?
Jazeker! Er werken aardig wat helden bij Contacthond. Klik hier om kennis te maken met een paar van onze helden en onze vacatures. (link naar de vacatures op de pagina onze helden, subpagina meewerkers)
Kan ik als zorgprofessional bij of met jullie werken?
Contacthond zoekt altijd nieuwe samenwerkingen met zorgprofessionals. Van jeugd coach tot revalidatie arts, logopedist of speltherapeut, psychiater of pedagoog. Als je interesse hebt om een therapiehond bij jouw doelgroep in te zetten dan komen we graag in contact om de mogelijkheden te bespreken. Lees hier meer over hoe zo’n samenwerking er dan uit ziet. (link naar de diensten pagina , subpagina samenwerken zorgprofessionals.
Wat zijn de eisen om als hondenbegeleider te mogen werken?
Onze hondenbegeleiders zijn minimaal gecertificeerd kynologisch instructeur, sommigen zijn zelfs gedragstherapeut voor honden. Je dient daarnaast over aantoonbare praktische werkervaring met honden te beschikken. Het volstaat dus niet dat je ‘je hele leven al honden hebt’. We zoeken mensen die bijvoorbeeld al jaren lesgeven op een hondenschool, of honden hebben opgeleid tot hulphond elders.
Kan ik meekijken bij een therapiesessie?
Nee dat is voor buitenstaanders in principe niet mogelijk, onder andere in verband met de privacy van de cliënt.
Kan ik meekijken bij een trainingssessie met de honden?
De trainingssessies met de honden zijn niet voor buitenstaanders anders dan stagiaires toegankelijk.
Ik schrijf een scriptie over de inzet van therapiehonden. Kunnen jullie me verder helpen?
We worden bijna wekelijks benaderd door studenten die een scriptie willen schrijven over de inzet en effect van een therapiehond bij een specifieke doelgroep of hulpvraag. Superleuk en interessant onderwerp natuurlijk! Er is al veel onderzoek naar gedaan dat op internet vaak gemakkelijk terug te vinden is. Om je een eind op weg te helpen hebben we al een aantal publicaties verzameld. Je vindt ze hier, in onze academie. (link naar pagina academie, subpagina onderzoek)
Categorie Contact
Waarom zijn jullie niet op alle dagen van 9-17 uur telefonisch bereikbaar?
Waarom zijn jullie niet van 9-17 uur telefonisch bereikbaar alle dagen? We zijn overdag druk bezig met honden ophalen, trainen, testen en therapiesessies begeleiden en evalueren. We zijn daarom telefonisch slecht bereikbaar. Wil je toch persoonlijk contact? Stuur ons dan een email op info@contacthond.nl met je vraag en je telefoonnummer. We zorgen dan dat je op een voor ons rustig moment terug gebeld wordt door iemand van ons die jouw vraag kan beantwoorden.
Hebben jullie een open dag in Vijfhuizen?
Twee keer per jaar hebben we een open dag in ons trainings- en therapiecentrum in Vijfhuizen. De datum vind je hier. (link naar homepage event).
Kan ik langskomen in het trainings- en therapiecentrum in Vijfhuizen?
Als je buiten de open dag langs wilt komen maak dan een afspraak met ons zodat we echt even tijd voor je hebben.
Waar zijn jullie actief in Nederland?
Momenteel zijn we behalve ons eigen centrum in Vijfhuizen actief op diverse locaties in Noord-Holland, Gelderland, Utrecht en de Drechtsteden.
Over Contacthond
Hoeveel mensen werken er bij Contacthond?
We zijn in totaal met ongeveer 20.
Hoeveel honden zijn er bij jullie actief?
Het aantal actieve honden fluctueert maar gemiddeld werken er 35 honden bij ons.
Hoe lang bestaan jullie?
Contacthond is 24 oktober 2007 opgericht door Nikki Rethmeier. Je kunt hier een interview met haar lezen.
Staat jouw vraag hier niet tussen? Laat het ons dan weten via dit formulier.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.