December 22, 2018
Artikel
Een bijzondere kerstwens vervuld

Een bijzondere kerstwens

‘Speciale honden voor bijzondere mensen’. Het is onze slogan, ons motto. Soms wordt de hulp van een van onze therapiehonden voor wel heel bijzondere mensen gevraagd. Zoals bijvoorbeeld voor Jorrit. Vorige week werden we benaderd door een zorgprofessional met het bericht dat de 15-jarige Jorrit in het AMC is opgenomen voor de zoveelste operatie en dat hij zo blij zou worden als daar een hond op bezoek zou komen speciaal voor hem. Of wij konden helpen. Alhoewel dit niet ons dagelijkse werk is, geven we natuurlijk graag gehoor aan zo’n bijzondere kerstwens.

 

Toestemming van het AMC werd geregeld en zo kon een hondenbegeleider van Stichting Contacthond afgelopen zondag op bezoek bij Jorrit in het AMC met therapiehond Izzy. Het werd een bijzondere ontmoeting, met een heel bijzondere jongen. Jorrit gaf zelf aan dat therapiehond Izzy het beste medicijn was tegen de zenuwen voor de aanstaande operatie. Werkte beter dan de medicijnen die hij van de dokters kreeg om te kalmeren. Hij werd rustig van de aanwezigheid van de hond en zijn moeder had hem al in dagen niet meer zo zien glimlachen en ontspannen gezien. Kijk. Daar doen we het natuurlijk voor.

 

Dat Jorrit echt een heel bijzondere jongen is bleek wel uit een gesprek met zijn moeder. Jorrit is autistisch en heeft al een heel leven met medische en emotionele rompslomp achter zich. Vanwege zijn autisme en een chronische darm aandoening, die met pijn en vermoeidheid gepaard gaat, kan Jorrit een heleboel dingen niet meer die voor leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Hij is snel moe en overprikkeld en maakt weinig contact. Leeft daardoor een redelijk geïsoleerd leven. Potje voetballen, op de fiets crossen,dingen die jongens van die leeftijd doen maar Jorrit niet kan doen.

Thuis heeft Jorrit een knuffelhond die Happy heet. Happy is de alter ego van Jorrit en komt tot leven in de foto’s die Jorrit van Happy maakt. Foto’s die dingen uitbeelden die Jorrit meemaakt maar ook dingen die Jorrit niet zelf kan doen. Jorrit fotografeert alles zelf, want dat is een passie van hem. En hij maakt plannen. ”Hij kwam er ineens mee aan: ik wil een boek maken'' zegt zijn moeder. Knuffelhond Happy is inmiddels zelfs al met reizigers mee gereisd en in het buitenland op de foto gezet om de avonturen vast te leggen. Wat als een klein projectje begon is uiteindelijk uitgemond in de publicatie van een heus boek, verkrijgbaar bij Bol.com! (The happy life of Happy, ISBN 9789463231718).Je kunt Happy en het boek overigens ook volgen op facebook: https://www.facebook.com/thehappylifeofHappy/

Wij zijn enorm onder de indruk van het doorzettingsvermogen van deze bijzondere jonge man. En zijn blij dat we met therapiehond Izzy zijn dag een beetje kleur mochten geven.

Jorrit, we wensen jou, je zus en je ouders en natuurlijk Happy hele fijne feestdagen toe. Hopelijk ben je inmiddels thuis aan het herstellen van de operatie en gaat 2019 je mooie dingen brengen.

Oh…en een poot van Izzy natuurlijk!

 

Nikki Rethmeier