May 9, 2024
Media
Je zal er maar bang voor zijn

Je zal er maar bang voor zijn…

Canis lupus familiaris, oftewel de huishond. Er lopen in Nederland naar schatting ruim 2 miljoen honden rond en ze worden doorgaans door hun eigenaren geadoreerd. Lief, ondeugend, groot, klein, zwart of een andere kleur, gladde of krulvacht. Ze zijn er in alle soorten en maten en gaan vaak overal mee naar toe. Lekker naar het bos, uitwaaien op het strand, gezellig mee een terrasje pakken. Wat maar weinig hondeneigenaren beseffen is dat er een grote (en groeiende) groep mensen is -zowel jonge kinderen als volwassenen- die werkelijk doodsbang voor honden is. En die door deze angst ingrijpend iedere dag beperkt worden in hun bewegingsvrijheid. Er is wat te doen aan hondenangst maar het helpt daarnaast enorm als jij als hondeneigenaar meehelpt. Hoe je dat doet lees je hieronder.

 

Wat je beter niet kunt doen als je iemand tegenkomt die bang voor jouw hond is:

Bagatelliseren. Bagatelliseerde angst van een ander nooit door bijvoorbeeld te zeggen dat jouw hond 'echt niets doet' of 'alleen wil spelen'. Dit kan de angst juist verergeren en geeft het gevoel dat de angstgevoelens niet serieus worden genomen.

Forceren. Forceerde ander niet om interactie te hebben met je hond als ze daar niet comfortabel mee zijn. Respecteer de grenzen die een ander aangeeft en geef de ruimte om eventueel contact met je hond zelf te bepalen.

Oordelen. Oordeel niet over de angst van een ander en maak geen negatieve opmerkingen. Iedereen heeft zo zijn eigen kleine en grotere angsten

Respecteren. Ga niet de discussie aan. Door begripvol en respectvol te reageren op mensen die angst voor honden hebben, kun je juist bijdragen aan een positieve ervaring en helpen de angst te verminderen. Je kunt respect hebben voor de ander zijn angst, zelfs als je de angst zelf niet begrijpt.

 

Wat je wel kunt doen als je iemandtegen komt die erg bang voor honden is:

Neem de angst serieus. Het isessentieel om de angst voor honden van een ander serieus te nemen. Voor henvoelt deze angst heel reëel, zelfs als jouw hond de liefste hond ter wereld is.

Wees begripvol. Probeerje in te leven in de situatie van de persoon die bang is van honden. Angst voorhonden kan diepgeworteld zijn en allerlei oorzaken hebben, zoals eentraumatisch bijtincident.

Creëer afstand. Als je ziet dat iemand angstig reageert op jouw hond, geef dan wat extra ruimte door een andere route te nemen of door je hond weg te leiden. Dit kan de persoon helpen zich comfortabeler te voelen en de angst te verminderen.

Roep de hond bij je. Als jouw hond toch op de angstige persoon af blijft lopen roep hem dan terug bij je en lijn hem even aan. Het is een kleine moeite en je kunt je hond een minuut later waarschijnlijk weer loslaten. Dit kan de ander geruststellen en voorkomt dat de ander in totale paniek raakt.

 

Met vriendelijkheid en begrip kunnen we allemaal bijdragen aan een vriendelijkere en inclusievere omgeving voor mensen dier. Even je vooroordelen en goed bedoelde adviezen inslikken en je hond een minuut aanlijnen doet al wonderen!

Ken je iemand die (extreem) bang voor honden is? Vertel dan dat er methoden zijn om van die angst af te komen en geef ze bruikbare tips hoe ze zich het beste rondom een hond kunnen gedragen. Je kunt ze natuurlijk ook wijzen op ons programma om van hondenangst af te komen.

 

 

 

 

Contacthond