May 20, 2017
Event
Opening therapiecentrum Contacthond in Vijfhuizen

Dromen komen uit: eerste Contacthond Therapiecentrum van Nederland.

Vijfhuizen. Het kan ineens hard gaan. Een jaar geleden uitte oprichtster Nikki Rethmeier in de pers hardop de wens voor Stichting Contacthond om op grote schaal therapiehonden voor kinderen met een beperking in te zetten vanuit een eigen therapiecentrum in plaats van uitsluitend op locaties van de therapeuten waarmee wordt samengewerkt. Er was inmiddels een wachtlijst van kinderen die met een therapiehond willen werken aan hun ontwikkeling. Bovendien stonden een aantal door Contacthond ontwikkelde innovatieve behandelmethoden noodgedwongen in de ijskast.

Met de opening van een eigen therapiecentrum in Vijfhuizen, waar alle ruimten geschikt zijn gemaakt voor de therapiehonden, zal dat snel verleden tijd zijn is de verwachting van Nikki. “We werken al een tijd samen met gespecialiseerde kindertherapeuten uit de Haarlemmermeer die onze therapiehonden op grotere schaal willen inzetten, dat is straks dus bij ons mogelijk. “En -heel belangrijk-  we hebben nu de faciliteiten om een aantal nieuwe behandelmethoden aan te bieden”.

Opening door Airen Mylene met een voorwoord door de loco burgemeester Horn van de gemeente Haarlemmermeer

De vestiging is zaterdag 20 mei 2017 feestelijk geopend door ambassadrice en TV presentatrice Airen Mylene die samen met Ambassadeur Sidney de therapiehond Cass door een hoepel liet springen. Loco burgemeester de heer Tom Horn had toen al Contacthond welkom geheten in zijn mooie gemeente. Na de opening was er ruim gelegenheid het pand van binnen te bewonderen.

Nieuwe behandelmethoden voor kinderen

De therapiehonden zullen een belangrijke rol gaan spelen in het aanbod van sociale vaardigheids- en weerbaarheidstrainingen vanuit het eigen centrum in Vijfhuizen. “Een hond is laagdrempelig, nodigt uit tot contact en geeft direct feedback op subtiele lichaamstaal van het kind” legt kindercoach Sandra Hogervorst uit. Zo kan je spelenderwijs leren steviger in je schoenen te staan.

Contacthond ontwikkelde enige jaren geleden daarnaast een succesvolle methode om kinderen met extreme angst voor honden (kynofobie) te helpen.  “We hebben nu niet alleen de know-how en geschikte therapiehonden, maar beschikken nu ook over de juiste faciliteiten om in alle rust met een kind met deze fobie te werken”, vertelt Nikki Rethmeier.

Uiteindelijk wil Contacthond begin 2018 haar therapiehonden ook gaan inzetten bij de ondersteuning van deelnemers aan de dagbesteding in het pand

 

Blikvanger

In het nieuwe pand valt meteen het prachtige  interactieve bord van 2 bij 2 meter op in de wachtkamer. Een uniek hulpmiddel dat speciaal voor Contacthond werd ontwikkeld als eerste ijsbreker voor kinderen die voor de hondentherapie komen. Het werd onthuld bij de opening.

 

 

Contacthond