March 25, 2016
Event
Succesvol schaatsbenefiet helpt meer kinderen aan speciale therapie

Wie nog even lekker kwam schaatsen op de laatste officiële dag dat de ijsbaan in Haarlem dit seizoen open was, kon er niet omheen. Stichting Contacthond organiseerde zondag 13 maart een zonovergoten schaatsevenement.

De opbrengst wordt gebruikt voor onderzoek naar de inzet van speciaal opgeleide honden bij therapie aan kinderen met Down en autisme. Zangeres/tv-presentatrice Monique Smit opende als kersverse Contacthond-ambassadeur het schaatsbenefiet.

“Op YouTube zag ik een filmpje over een jongen met het syndroom van Down, die door het contact met een

Monique Smit op de ijsbaan voor Contacthond. Fotografie: Dave Deen

Monique Smit op de ijsbaan voor Contacthond. Fotografie: Dave Deen

therapiehond helemaal opbloeide. Ontzettend mooi om te zien”, vindt Monique Smit. “Alsof het zo moest zijn; twee weken later benaderde Contacthond mij of ik ambassadeur wilde worden. Daar hoefde ik niet lang over na te denken! Ik zet me graag in voor kinderen, zeker voor kinderen die extra aandacht nodig hebben. En ik ben dol op honden. Ik hoop Contacthond aan nog meer bekendheid te helpen, zodat ze meer kinderen, en ook jongeren en volwassenen, een stap verder kunnen helpen.”

Wachtlijst

De therapiehonden van Contacthond zijn een succesvol hulpmiddel bij onder meer logopedie, fysiotherapie en psychomotore therapie voor mensen met een beperking. Wetenschappelijke onderbouwing van de meerwaarde hiervan is nodig om deze bijzondere therapie vergoed te krijgen. Daarom onderzoekt Contacthond samen met Stichting SAM (bekend van dolfijntherapie) het effect van therapiehonden op de ontwikkeling van spraak, taal en sociale vaardigheden van kinderen met Down en autisme. In regio Haarlem is hier een wachtlijst voor. Het schaatsbenefiet leverde de eerste duizenden euro’s op van de dertigduizend die nodig is om de wachtlijst weg te werken.

Stoer

Een groep kinderen met Down of autisme mocht samen met Monique Smit het schaatsevenement openen door een rondje op de krabbelbaan te maken. Sommigen zittend op een plastic zeehond, anderen achter een ijzeren rekje. De pret straalde ervan af, zeker toen twee ‘honden’ (schaatsers in hondenoutfit) een sprintje trokken op de ijsbaan. Ook de ouders waren zichtbaar trots dat hun kinderen met zo’n stoere activiteit in het zonnetje werden gezet. Monique Smit, vier jaar geleden deelnemer aan Sterren dansen op het ijs, reed vrolijk een paar rondjes met de kinderen mee. Tussen het schaatsen door werden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals een grabbelton, schminken en een loterij.

Mooie opbrengst

Contacthond-oprichtster Nikki Rethmeier kijkt terug op een geslaagde schaatsmiddag. “Blije kinderen, enthousiaste ouders, sportieve schaatsliefhebbers en een droomambassadeur. Een groep vrijwilligers die zich fantastisch heeft ingezet voor een goede zichtbaarheid en leuke activiteiten. Media-aandacht, onder andere op tv bij Hart van Nederland. En natuurlijk een prachtige opbrengst uit de kaartverkoop, acties die zijn opgezet om geld op te halen, gesponsorde schaatsers die meereden én spontane bijdragen van bezoekers aan de ijsbaan. Het draagt er allemaal aan bij dat we onze therapiehonden voor nóg meer mensen met een beperking kunnen inzetten!”

Fotografie: Dave Deen

Fotografie: Dave Deen

I Sanders