April 2, 2012
Artikel
“Blij dat onze hond ook veel kan betekenen voor anderen!”

Veel enthousiaste honden hebben een baan bij Stichting Contacthond. Eén van hen is Tibo, een lieve labrador van 2,5 jaar oud. Zijn trotse baasje, Isabelle de Leeuw, vertelt er graag meer over.

Waarom is Tibo therapiehond geworden?

“Al een tijdje waren we van plan om een pup te nemen. Drie jaar geleden hakten we de knoop door. Onze zoon (nu bijna 14 jaar) zat toen wat minder lekker in zijn vel. Voor hem werkte het heel positief; hij stond vrolijker in het leven en voelde zich medeverantwoordelijk voor de opvoeding van de pup. Ook onze dochter (16) is vanaf het begin stapelgek op Tibo. Tijdens een hondenwandeling hoorde ik over Contacthond. Wat vooral indruk op mij heeft gemaakt is dat door het inzetten van een therapiehond in drie maanden resultaten worden bereikt die normaal gesproken pas in drie jaar worden bereikt. Toen was de stap snel gezet. We waren ervan overtuigd dat, gezien de positieve ervaringen binnen ons gezin, Tibo ook goed ingezet zou kunnen worden als therapiehond.”

Isabelle en Tibo

Hoe is hij tot nu toe ingezet?

“Tibo heeft twee maanden gewerkt met twee jongeren met een autistische beperking. Met beiden had hij een goede band, maar vooral met  één vormde hij een goede match. Het  spiegeleffect werkte heel duidelijk, hoorden we van Tibo’s vaste begeleider. Als de jongen rustig ging zitten, ging Tibo lekker liggen. Werd hij actief, dan reageerde Tibo daarop ook meteen druk.”

Wat maakt hem zo geschikt voor dit werk?

“Hij is een hele enthousiaste en evenwichtige hond, wil graag iets voor je doen en is ontzettend op mensen gericht. Dat bleek al uit de puppytest. Ook bij het uitlaten merken we vaak dat hij eerst de baasjes begroet en daarna de honden. En hij voelt zich overal thuis; in een nieuwe omgeving beschouwt hij degene die hem op dat moment begeleidt ook als zijn baasje. Knap hoe snel hij daarin kan omschakelen.”

Hoe bevalt de samenwerking met Contacthond?

“Prima! De mensen van deze stichting zijn zo bevlogen en enthousiast. En ze kunnen goed inschatten welke hond bij welke cliënt past.”

Wat vraagt het werk van Tibo van jullie, als eigenaar?

“Hij wordt gehaald en gebracht; daar hebben we geen omkijken naar. Sinds hij therapiehond is letten we er wel extra op dat hij niet springt en niet aan de riem trekt. Als hij dit werk niet zou doen, zouden we dat misschien sneller door de vingers zien…Dit is voor ons een bijkomend voordeel.”

Wat krijgen Tibo en jullie ervoor terug?

“Hij komt bekaf, maar blij en tevreden thuis. Daarna slaapt ‘ie heel diep en ontspannen. En wij zijn heel blij dat hij ook veel kan betekenen voor anderen! Ik merk dat mensen altijd enthousiast reageren als ik vertel over Tibo’s werk. Dan ben ik er extra trots op dat wij zo’n heerlijke hond hebben.”

I Sanders