June 22, 2016
Artikel
Comfort dogs

Honden brengen troost. In Amerika zijn er zelfs officiële Comfort dogs opgeleid. In Nederland zijn we nog niet zo ver. Maar Stichting Contacthond heeft wel ruime ervaring met het inzetten van therapiehonden. Ook sinds dit jaar bij rouwverwerking.

Comfort dogs

In Orlando zijn twee weken geleden 49 mensen doodgeschoten in een gayclub. Nabestaanden en slachtoffers kunnen een beroep doen op de Comfort dogs van de Lutheran Church Charities. Deze honden zijn bekend met ernstige tragedies. Zij bieden door heel de VS troost bij rampen. Het zien en het knuffelen van de hond geeft ontspanning en een glimlach op het gezicht van de nabestaanden. Er komt bij het knuffelen van de hond Oxytocine vrij in de hersenen, een stofje waardoor we ons beter voelen.

Therapiehonden

In Nederland kennen we de hond als officieel troostdier nog niet. Wel zet Stichting Contacthond al sinds 2007 door heel Nederland therapiehonden in als hulpmiddel bij therapie. De therapiehonden worden altijd begeleid door gecertificeerde kynologische experts. Het welzijn van de hond staat ten alle tijden voorop.

vierkantje2

Contacthond helpt bij rouwverwerking

Dit jaar zijn de honden van Contacthond voor het eerst ook ingezet om kinderen te helpen bij rouwverwerking tijdens een speciaal daarvoor georganiseerd weekend door stichting achter de regenboog. Met fantastisch effect. De honden werkten fantastisch als ijsbreker en stelden de kinderen op hun gemak en deelden onvoorwaardelijke knuffels uit. Bij mensen koppelen we vaak sociale verwachtingen aan een situatie. Bij een hond kun je echt helemaal jezelf zijn.

Bekijk hier het item van RTL 4 (Editie NL) waarin Contacthond, naar aanleiding van de Comfort Dogs in Orlando, geïnterviewd wordt over honden die helpen bij rouw en verdriet.

Contacthond