April 10, 2019
De kunst van samenwerken met je hond

De kunst van samenwerken met je hond

Bij Contacthond valt of staat alles met de manier en mate van samenwerking tussen hondenbegeleider en hond. Onze hondenbegeleiders moeten met verschillende honden kunnen (samen)werken. Dat is lastiger dan op het eerste gezicht lijkt. Elke combinatie mens – hond is uniek. Zowel mens als hond heeft immers unieke kwaliteiten en aandachtspunten waardoor een specifieke combi elkaar juist  versterkt of verzwakt op bepaalde punten. Het verklaart meteen het ongekende succes van onze workshops TeamWork. Geen ‘algemene hondenschool’ lessen maar maatwerk en diepgang voor mens-hond combinaties gericht op verbetering van de samenwerking.

De workshop TeamWork is bedoeld voor alle baasjes -ook zij die niet hun hond inzetten in zorg/welzijn- die meer uit de band met hun viervoeter willen halen. We onderzoeken diverse elementen die de samenwerking tussen baas en hond beïnvloeden. In TeamWork deel 1 beginnen we met de basis; inzicht in kwaliteiten en valkuilen van jezelf en die van de hond. Belangrijk omdat voor optimale samenwerking onmisbaar is dat je niet alleen weet wat je aan elkaar hebt maar ook inzicht krijgt waar je elkaar mogelijk tegenwerkt. Zo zal een baas die graag de controle houdt vanuit deze (levens)instelling geneigd zijn de (lijn van de) hond letterlijk en figuurlijk aan de korte kant te houden. Daardoor wordt de hond minder ruimte gelaten om zelf dingen te ontdekken of problemen op te lossen. Een hond die kaders nodig heeft om goed te functioneren zal beter met deze baas kunnen samenwerken dan een hond die wat meer ruimte nodig heeft. Als de baas dit proces niet ziet en op dezelfde voet doorgaat heb je op zijn best een combi die elkaar niet heel goed begrijpt en dus niet optimaal samenwerkt. Maar het kan ook resulteren in frustratie bij de hond en onbegrip bij de baas en in sommige gevallen in een hond die het uiteindelijk opgeeft en dociel doet wat er gevraagd wordt maar waarvan de ‘spark’ verdwenen is. Vaak zit er bij de meeste baasjes een blinde vlek in de patronen die in de loop van de tijd ontstaan zijn. Door inzicht in de processen en patronen tussen baas en hond te geven ontstaan er meteen handvatten om dingen anders te gaan doen. En dat betaald zich onmiddellijk uit in een team dat beter samenwerkt.

Ronald en Maxi, een mooi voorbeeld

Inzicht in de kracht en valkuil van jezelf en je hond kan leiden tot grootse veranderingen. Ronald is trotse eigenaar van Maxi, een prachtige grote Briard. Hij is duidelijk stapelgek op zijn hond. Kroelt onophoudelijk met zijn knuffelbeer en praat veel tegen hem. Als Ronald aan de slag gaat met zijn hond valt allereerst op dat Maxi ondanks zijn imposante postuur een gevoelige hond is. Gevoelig voor stemgebruik en allerlei prikkels van buiten af. Hij huppelt en springt, dan weer links dan weer rechts van zijn baas. De ongecontroleerde bewegingen van Maxi verraden -in tegenstelling tot wat Ronald denkt- eerder onrust dan echte vrolijkheid. De aandacht is er wel degelijk, Maxi kijkt vaak naar Ronald, maar hij begrijpt niet wat de bedoeling is. Maxi krijgt veel signalen van Ronald, zowel verbaal als non verbaal, die tegenstrijdig zijn vanuit het perspectief van de hond.  Dit vertaald zich dan in wat we ‘casino-gedrag’ noemen: de hond  gaat gokken wat de bedoeling is. In een serie oefeningen dagen we Ronald uit om steeds of zijn stem, of zijn handgebaren of beide achterwege te laten gedurende de oefening. De transformatie is verbluffend en voor alle aanwezige cursisten zichtbaar: Maxi loopt nu rustig kwispelend naast Ronald en voert alle opdrachten vloeiend en met plezier uit. Onlangs kwam Ronald terug bij Contacthond voor TeamWork deel 2. Hij vertelde dat hij in de tussenliggende 4 maanden alle GG examens met vlag en wimpel heeft gehaald. Tot verbazing van iedereen op de hondenclub, zij dachten dat hij beter kon stoppen met deze discipline. Een groter compliment kunnen wij niet krijgen. Daar doen we het uiteindelijk voor: het optimale uit iedere unieke baas-hond combinatie krijgen. En daarmee gelukkige honden en baasjes.

TeamWork gedachte

Bij de workshops TeamWork kijken we vooral wat er gebeurt tussen baas en hond. Het gaat dus juist niet om het aanleren van nieuwe commando’s aan je hond. Vragen als begrijpen hond en baas elkaar en zo nee hoe komt dat en bij welk type begeleiding is deze specifieke hond gebaat staan centraal. De blinde vlekken die iedereen daarin in meer of mindere mate heeft worden zichtbaar gemaakt. Baasjes worden bewust gemaakt van hun lichaamstaal. Het interessante is dat elke hond net iets anders nodig heeft qua aanmoediging, ter geruststelling of ter coaching. En omdat elk baasje op deze vlakken weer andere skills heeft is dus elke baas-hond combi uniek. De oefeningen die gedaan worden bij de TeamWork workshops zijn eenvoudig en voor elke combi geschikt omdat het niet om het einddoel gaat, het maakt niet uit of de oefening wel of niet lukt. Tijdens de oefeningen wordt specifiek gelet op hoe de hond reageert op lichaamstaal/houding, energie, gebaren en verbale signalen van de baas aan de hond.  Vaak geeft het veel inzicht om de oefening met je hond te laten herhalen door een andere cursist zodat je ziet wat de invloed is van jouw eigen lichaamstaal, energie en andere signalen.

Meer weten of meedoen? Wil je ook weten hoe je de samenwerking met jouw hond kunt verbeteren en daarmee een nog fijnere band met je maatje krijgt? Kijk op onze website in het menu Academie naar de workshops TeamWork (www.contacthond.nl/academie/workshops).  Je vindt daar de eerstvolgende data, kosten en overige voorwaarden en je kan je daar rechtstreeks inschrijven.

De basis workshop TeamWork, deel 1, is een hele dag, van 10-16 uur. We kijken naar de kwaliteiten en valkuilen van jou en je hond als team. Je krijgt inzicht in dingen die er tussen jou en je hond gebeuren die de samenwerking beïnvloeden. We geven je handvaten om mee te spelen tijdens de workshop en later thuis om de samenwerking te optimaliseren.

Wie aan deel 1 heeft meegedaan kan in deel 2, 3 en 4 in kleinere groepjes (max 4 combi’s) intensief aan de slag met diverse thema’s. Steeds gaan we kijken wat jouw hond van jou nodig heeft op het gebied van het thema dat centraal staat.

De workshops zitten gewoonlijk snel vol. Je kunt altijd bij ons informeren (info@contacthond.nl) of er nog plaats is. We kunnen je ook op de wachtlijst plaatsen of een notificatie sturen dat er nieuwe data aankomen.

Contacthond