February 8, 2019
De magie van een therapiehond

Stuiterend tot rust komen

Magisch is het, om te zien wat er gebeurt in de interactie tussen therapiehond en kind tijdens de therapiesessies. Het is echter niet een kwestie van eventjes het kind en de hond in dezelfde ruimte brengen en voilà: de magie is daar. Bij dierondersteunde therapie wordt een hond als hulpmiddel doelbewust door de hondenbegeleider aangestuurd om bepaalde effecten teweeg te brengen. Effecten waar de deelnemer uiteraard baat bij heeft. Kennis van deze effecten en hoe je hier optimaal gebruik van maakt is een voorwaarde voor goede therapieresultaten. Misschien minder magisch, maar wel fantastisch. Zoals het verhaal van Gio illustreert.

Samen ontspannen contact hebben

Gio is een jonge hoog-sensitieve stuiterbal. Hij heeft weinig rust in zijn lijf, deels veroorzaakt doordat prikkelverwerking bij hem anders verloopt dan bij andere kinderen. Tel daar bij op dat hij weinig zelfvertrouwen heeft en moeite heeft om zich te concentreren en je hebt een uitdaging voor iedere kindertherapeut. Hoe kan je een kind begeleiden en helpen als er weinig focus en rust mogelijk is? Gio is daarmee een ideale kandidaat om een therapiehond als hulpmiddel in te zetten.

Bij Stichting Contacthond werken in een therapie sessie altijd twee professionals samen. Een kindertherapeut en een hondenbegeleider, ieder expert op hun eigen terrein en met een eigen rol binnen het therapieprogramma. Nadat de therapeut de therapiedoelen en een behandelplan heeft opgesteld voor Gio gaat de hondenbegeleider aan het werk. Gio wordt gematched met Izaa,een van onze border collie therapiehonden. Izaa is namelijk ook enorm beweeglijk en vindt het moeilijk om rustig te wachten. Dat opent de mogelijkheid om Gio in een andere rol te plaatsen dan hij gewend is; die van helper. Gio gaat mee helpen om Izaa te leren rustig op haar beurt te wachten. Het geeft meteen zelfvertrouwen bij elk stapje waarbij hij Izaa verder helpt. De oefeningen die de hondenbegeleider vervolgens bedenkt om Gio met therapiehond Izaa te laten doen zijn er op gericht om rust te creëren en om vanuit de rust te werken aan geduld.

Oogcontact en tot 5 tellen.....

Wat we zien is dat Gio elke week letterlijk stuiterend de therapieruimte binnenkomt maar kalmeert zodra hij contact maakt met Izaa. Binnen no time liggen de twee in alle rust naast elkaar en is er veel contact. Vanuit deze rust wordt vervolgens een oefening gedaan waarbij Gio de hond leert om op haar snoepje te wachten. Gio legt een snoepje op een kruk en legt er vervolgens zijn hand over heen. Dan maakt hij eerst oogcontact met Izaa en telt rustig terug van 5 naar 1. Bij 1 mag hij zijn hand weghalen en kan Izaa het snoepje pakken. Om Izaa te leren rustig te wachten moet Gio dus ongemerkt ook wachten. In een drietal sessies zijn de stappen die Gio al heeft gemaakt gigantisch. Een belangrijke taak is weg gelegd voor de therapeute die er voor moet zorgen dat Gio hetgeen hij leert met de hond ook toe gaat passen in zijn eigen omgeving. Gio gaat nog even door met de dierondersteunde therapie en wij hebben alle vertrouwen dat we hem nog een paar stappen verder kunnen helpen.

Voor de ouders en grootouders van Gio is het best emotioneel om de gedragsverandering bij Gio te zien wanneer hij met de therapiehond aan het werk is. De grootouders van Gio waren onlangs 40 jaar getrouwd en hebben een inzameling voor Contacthond gehouden. We mochten vorige week een prachtige cheque in ontvangst nemen. Daar zijn we heel erg blij mee natuurlijk. Maar we zijn nog blijer met de tekst en uitleg bij de geldinzameling :

 

Onze kleinzoon Gio mag bij Stichting Contacthond therapie volgen voor zijn prikkelverwerking, motoriek en zelfvertrouwen. Het is zeer bijzonder om in korte tijd al zoveel rust bij Gio te zien als hij aan de slag is met de honden. We zijn erg blij met de professionele en prettige aanpak van de stichting en het effect dat al zo snel bereikt wordt door deze speciale manier van therapie. Om deze reden willen wij een schenking doen aan stichting Contacthond die het geld zeer goed kan gebruiken!”

 

Directeur Nikki Rethmeier van Stichting Contacthond (rechts) neemt de cheque van Gio's grootouders in ontvangst. Gio en Izaa kijken ondertussen trots toe.

De dierondersteunde therapie in Vijfhuizen kan Contacthond kosteloos aanbieden, dankzij de steun van sponsors, subsidies en donaties zoals die van Gio's opa en oma. In Vijfhuizen werken we samen met kindertherapeuten van onder andere Fysiotherapie SanTwee en Door Ergotherapie om kinderen met een hulpvraag verder te helpen. Soms zijn dat kinderen met een specifieke diagnose (adhd, pdd/nos ass, Down Syndroom) en soms is er geen diagnose, alleen een hulpvraag. Kinderen kunnen terecht bij ons voor therapie waarbij onze therapiehonden worden ingezet om aan doelen te werken als vergroten van zelfvertrouwen, prikkelverwerking, omgaan met emoties, spraak verbetering, zelfstandigheid etcetera.

Wil je weten wat de mogelijkheden voor jouw kind zijn? Neem gerust contact met ons op via info@contacthond.nl

Meer weten over de inzet en mogelijkheden van onze therapiehonden? Op onze website (www.contacthond.nl ) vind je veel informatie over onze werkwijze en de diensten die we aanbieden.

Stichting Contacthond verzorgt daarnaast cursussen en workshops voor geïnteresseerden met een eigen hond die zich willen verdiepen in dierondersteunde therapie. (www.contacthond.nl/academie).

 

 

 

Contacthond