September 6, 2013
Artikel
Intelligentie bij honden

Er verscheen deze maand een artikel over intelligentie bij honden in het tijdschrift SeriousDogs.

Er wordt in dit artikel ingezoomd op de vraag of honden kunnen begrijpen wat mensen zien en of ze daar rekening mee houden in hun eigen gedrag.

In Duitsland, in het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie aan de universiteit van Leipzig, is hier eind vorig jaar onderzoek naar gedaan.

In een (gevarieerd) verlichte kamer werd een hond verboden een stuk voer van de grond op te eten. De onderzoeker ging achter het voer op de grond zitten en stil voor zich uit staren. In conditie één waren de lichten in de kamer uit. In conditie twee was alleen de onderzoeker verlicht. Conditie drie verlichtte alleen het voer en conditie vier verlichtte zowel het voer als de onderzoeker. Vervolgens werd er (met infrarode camera) gefilmd hoe de hond zich in de vier condities gedroeg. Er werd vastgesteld hoe vaak de honden het voer stalen en hoe snel ze dat deden.

De honden stalen het voer het meest in de conditie waarbij zowel het voer als de mens donker was, en het minst wanneer het voer en de mens allebei verlicht waren.

Lees het hele artikel hier.

Honden blijken zeker een idee te hebben van wat de mens kan zien (of niet kan zien) en passen hun eigen handelen daarop effectief aan!

intelligentie 02
Nikki Rethmeier