January 16, 2018
Artikel
In memoriam: Therapiehond Emily

Met een brok in mijn keel schrijf ik dit.  Een paar weken geleden nog had ik kort contact met de eigenaresse van een van onze pensionado’s: blonde labrador Emily. Of Contacthond nog een paar leuke foto’s had uit de periode dat Emily als therapiehond werkte. Want er komt een mooi artikel over haar en haar voormalig werk in de labradorpost. Van het weekend was daar ineens het bericht dat ze Emily op 14-jarige leeftijd hebben moeten laten gaanJullie moeten weten, Emily was best een bijzondere therapiehond.

Oorspronkelijk bedoeld om opgeleid te worden als

 blindegeleide hond kwam Emily op 1,5 jarige leeftijd bij haar huidige baasjes in Hoorn wonen. Emily ontpopte zich als een reuze lieverd, die goed luisterde en erg beheerst was qua gedrag.

Igor en Emily.Contacthond werkte toen al enige jaren met therapiehonden bij cliënten van de LeekerweideGroep  in Wognum. Zo rond 2011 werd een jongeman aangemeld voor logopedie met inzet van een therapiehond. De jongeman in kwestie, Igor, was stapelgek op honden maar was bang, door zijn zware en oncontroleerbare spasmen, de hond pijn te doen. De logopediste hoopte dat de therapiehond Igor zou afleiden en zou motiveren om de lastige spraakoefeningen te doen. In Emily vonden we de ideale therapiehond om met Igor te werken. Emily was enorm rustig in al haar bewegingen, vond het heerlijk om gewoon naast Igor te liggen en was niet snel onder de indruk als de aanrakingen wat onhandig waren. Igor op zijn beurt glom steeds van oor tot oor als hij Emily zag en smolt van haar zachte vel en haar mooie bruine ogen. Emily was de motor in de therapie voor Igor. Voor haar deed hij iedere week net iets harder zijn best, deed hij de soms lastige oefeningen nog een keertje extra. Mooi om te zien dat Emily uiteindelijk dus toch een carrière als hulphond kreeg.

 

Combinatietherapie. Wat ook heel bijzonder was: er ontstond rondom Igor en Emily een ook voor de LeekerweideGroep unieke combinatie vorm van therapie. Fysiotherapie en logopedie werden in één sessie voor Igor gecombineerd. Met waanzinnige resultaten. Voor het eerst leek Igor meer controle over zijn spasmen te krijgen, waardoor de spasmen tijdens de oefening afnamen en het spreken beter ging. En waardoor hij ook Emily beter kon aaien. We hebben de fantastische samenwerking tussen Igor en Emily kunnen vastleggen op foto en film.

Afscheid. Een paar jaar geleden was daar al het onvermijdelijke afscheid van Emily als werkende therapiehond. Ze werd steeds stijver en stijver, en we moesten besluiten haar met pensioen te laten gaan. Als eerbetoon hangt een prachtige foto van haar en Igor in de hal van ons nieuwe pand.

En nu is Emily er niet meer. Wat was het een kanjer. Wat heeft ze enorm veel betekent en bijgedragen aan het welzijn van de cliënten waarmee ze als therapiehond heeft gewerkt. Voor je baasjes erg veel sterkte met dit afscheid. En voor jou Emily een mooie plek achter de regenboog, vol met zachte slaapplaatsen en een oneindige voorraad lekkere hondenkluifjes. Dag lieverd.

Nikki Rethmeier