December 14, 2019
Artikel
Licht in de duisternis die dementie heet

Licht in de duisternis die dementie heet

Het is geen kerstverhaal. Wel een mooi verhaal om deze decemberdagen te delen. Een verhaal over dementie, verdriet en eenzaamheid. En hoe een therapiehond weer licht bracht in het leven van een lieve oude dame en haar familie.

Dementie. Een haast ongrijpbare aandoening met vergaande gevolgen voor de persoon die het heeft en de naaste omgeving. Dementie wordt veroorzaakt door een onherstelbare aantasting van de hersenfuncties waardoor geheugenverlies optreedt en het denk- en oordeelvermogen wordt aangetast. Deze aantasting resulteert veelal ook in heftige emoties doordat iemand op een gegeven moment de omgeving niet langer snapt.

Zo ook mevrouw Vink. Ze begreep niet waarom ze “achtergelaten” werd in het verzorgingshuis en niet meer naar huis mocht. Ze was iedere keer totaal van slag wanneer haar man na een bezoek weer naar huis ging zonder haar. Maandenlang was in het verzorgingshuis tevergeefs gezocht naar iets dat haar kon opvrolijken, dat rust kon brengen. Tegen de tijd dat mevrouw Vink werd aangemeld bij Contacthond om met een therapiehond te werken was ze depressief, intens verdrietig en huilde veel.

Samen met Kinaya een puzzel doen.

Therapiehond Kinaya werd aan haar gekoppeld. Een grote stoere Ridgeback met een gouden hartje. Al bij het eerste bezoek van Kinaya was het duidelijk dat de twee een speciale klik hadden. Mevrouw Vink genoot van de aandacht die Kinaya voor haar had. Ieder bezoek leidde tot een glimlach op haar gezicht, een glimlach die aanhield tot het volgende bezoek. Al gauw vertelde mevrouw Vink aan iedereen die het horen wilde dat er speciaal voor haar een hond op bezoek kwam. Daarmee ontstond voorzichtig weer wat sociaal contact met mensen binnen de zorginstelling. Een foto van haar en therapiehond Kinaya werd als steuntje voor lastige momenten op haar kamer gehangen en was vaak onderwerp van gesprek bij familie die op bezoek kwam.

De interacties met de therapiehond werden stapsgewijs uitgebreid tot onder andere puzzel spelletjes samen met Kinaya. Daarmee zagen we mevrouw Vink langzaam verder opbloeien. Haar familie was blij verrast om te zien dat het positieve effect dat de bezoeken van Kinaya had op mevrouw Vink de hele week aanhield en dat ze beduidend minder verdrietige momenten had. Wat hebben we genoten van de interactie tussen mevrouw Vink en Kinaya, het was hartverwarmend om de twee samen in actie te zien.

Helaas brak mevrouw Vink in juni haar heup bij een val en kort daarna overleed ze. Een gemis voor iedereen die haar kende. Ook voor onze hondenbegeleider, sommige mensen kruipen in je hart en mevrouw Vink was zo iemand.

De dag na het overlijden van mevrouw Vink werden we benaderd door haar man met een bijzonder verzoek. Of we een mooie foto van therapiehond Kinaya konden aanleveren. De familie wilde die foto graag tijdens de uitvaart op de kist plaatsen. En zo geschiedde. Waren ze op die laatste speciale dag toch weer een beetje samen..

Haar man kwam een week later naar de zorginstelling om de hondenbegeleider persoonlijk te bedanken en om nogmaals te benadrukken hoeveel de hond voor haar, en dus ook voor haar gezin, betekend heeft. Contacthond ontving daarna ook nog een kaart met de tekst “Door jullie was de woensdag voor mijn vrouw de dag van de lach”.

We wensen de familie van mevrouw Vink sterkte met het verlies van deze prachtige dame. We zijn blij dat we haar ster nog even konden laten stralen met behulp van therapiehond Kinaya.

Een bijzondere voetnoot bij dit verhaal: Kinaya is vorige maand met pensioen gegaan, mevrouw Vink was een van haar laatste cliënten. Dag Kinaya, geniet van je welverdiende oude dag!

Meer weten over de inzet van onze therapiehonden bij mensen met dementie? Kijk op onze website www.contacthond.nl of stuur een bericht naar info@contacthond.nl

 

 

 

 

 

Nikki Rethmeier