June 11, 2014
Artikel
Man’s best friend

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste honden als ze niet bij de eigenaar kunnen zijn, menselijk gezelschap prefereren boven gezelschap van een andere hond . Dat is slecht nieuws voor iedereen die een tweede hond heeft aangeschaft zodat Fikkie niet alleen hoeft te zijn. De band tussen mens en hond kan dus enorm sterk zijn. Als eerbetoon aan de prachtige mens-hond interacties waar ook het werk van Contacthond op is gebaseerd een aantal waargebeurde verhalen. Een waarschuwing vooraf: hou tissues bij de hand!

Zeven jaar oude golden retriever Brutis stortte zich met gevaar voor eigen leven op een slang die gevaarlijk dicht bij een klein kind kwam. Brutis overleefde de resulterende slangenbeet maar ternauwernood. Zijn daad lijkt misschien weinig opheffend, het leverde hem wel een heldenstatus op in Amerika. Brutis werd naar Los Angeles gevlogen om daar de National Hero Dog Award in ontvangst te nemen!

Een andere hond met heldenstatus is Trakr. Deze Duitse herder en search and rescue hond (1994-2009) is de politiehond die onder het puin van de ingestorte World Trade Center in New York de laatste overlevende vond van de terroristische aanslag van 9 september 2001. Trakr verdiende daarmee een vermelding in Time’s magazine als meest heldhaftig dier in de Amerikaanse geschiedenis. Een Amerikaans bedrijf schreef in 2008 een wedstrijd uit welk dier het meest de moeite waard was om gekloond te worden. De eer viel aan Trakr en er lopen nu 5 kloons rond van hem rond in Amerika. Een bizarre twist aan dit verhaal is dat zijn baasje –James Symington- na Trakr’s pensioen noodgedwongen ook met werken moest stoppen. De reden? Symington kon de stress niet meer aan toen zijn werkomgeving vijandig reageerde op zijn geslaagde campagne waardoor voorkomen werd dat alle gepensioneerde politiehonden in moesten slapen.

Er zijn meerdere gevallen bekend van honden die na de dood van hun baasje blijven treuren. Het verfilmde verhaal van Hachiko, de Japanse Akita Inu zal iedereen inmiddels kennen. Hachiko liep jaren lang iedere dag naar het station om zijn baasje van het werk op te wachten, ook nadat deze al jaren dood was. Het verhaal van de Guzman familie in Argentinië is minder bekend maar niet minder bijzonder. Toen Miguel Guzman overleed in 2006, verdween zijn Duitse herder kruising Capitan plotsklaps uit zijn huis.

Man's best friend 01

Miguel’s vrouw en zoon zochten dagenlang tevergeefs naar de hond en dachten dat hij wellicht gestolen was. Toen ze het graf van Miguel bezochten zagen ze tot hun verbazing Capitan op de grafsteen zitten. Niemand begrijpt hoe Capitan het graf van Miguel heeft kunnen vinden. Alhoewel de hond dolblij was de overige familieleden te zien weigerde hij mee te gaan en het graf te verlaten. Capitan leeft vandaag de dag nog steeds op het kerkhof waar baasje Miguel begraven is en wordt goed verzorgd door familie en personeel van het kerkhof. ’s Avonds slaapt hij op de grafsteen van Miguel.

Echt wereldberoemd werd Schoep, de Duitse herder mix van John Unger, nadat een foto van het tweetal op Facebook was geplaatst en onmiddellijk viraal ging. Schoep was toen 19 jaar oud en had zoveel pijn door artritis dat hij nauwelijks kon lopen, laat staan slapen. Iedere dag werd Schoep daarom door John in het water van Lake Superior in Wisconsin gedragen.  Schoep, die minder pijn voelde door de drijfkracht van het water, kon dan ontspannen en soms zelfs slapen in de armen van zijn baas.

Man's best friend 02

Dit moment van ultiem vertrouwen tussen man en hond is weergaloos vastgelegd door Hannah Stonehouse Hudson, een fotografe en vriend van John. Zij plaatste de ontroerende foto (zie kader) op Facebook en de rest is geschiedenis. De foto ging viraal en nadat het verhaal achter de foto bekend werd (John had weinig financiële middelen en kon de medische kosten van Schoep nauwelijks betalen) stroomden de donaties binnen. Een fonds werd opgericht zodat de donaties aangewend konden worden om de medische behandeling van Schoep en andere oudere honden te betalen. De Facebook pagina van Schoep en John heeft bijna 400.000 volgers vandaag de dag, de bewuste foto werd miljoenen keren bekeken. In juli 2013, een maand na Schoep’s 20ste verjaardag overleed hij. John’s best friend. Facebook rouwde massaal met hem mee. Man’s best friend. John maakte met de volgende woorden het heengaan van Schoep op Facebook wereldkundig:

“I breathe but I can’t catch my breath…Schoep passed away yesterday”.

Nikki Rethmeier