August 15, 2014
Artikel
Modehonden

Oorspronkelijk werden honden geselecteerd en gefokt vanwege bepaalde eigenschappen die als nuttig werden beschouwd  voor mensen: beschermen van de veestapel, meehelpen met de jacht, terugbrengen van aangeschoten wild. De populariteit van en de keuze voor een bepaald hondenras wordt vandaag de dag echter allang niet meer ingegeven door dit soort werkeigenschappen. Veel hondenrassen danken hun populariteit op de een of andere manier aan het grote doek. We hebben een paar beroemde voorbeelden voor je uitgelicht.

Filmhonden

Akita Inu, Hachiko

De Akita Inu, een Japanse rashond, werd pas wereldwijd bekend toen het verhaal van Hachiko verfilmd werd.

Hachiko

Hachiko

Hachiko was de trouwe metgezel van professor Ueno uit Tokyo. Ueno nam iedere dag de trein van en naar zijn werk en Hachiko vergezelde hem op de reis naar het station en wachtte hem ’s middags weer op.In 1925, toen Hachiko 18 maanden oud was en op het station stond te wachten op zijn baasje, kreeg deze op het werk een fatale hartaanval. Hachiko is tot aan zijn dood iedere dag om 4 uur naar het station gelopen om te wachten op zijn overleden baasje. Dit heeft gemaakt dat de Akita in Japan het officiële symbool is geworden van trouw. Door een film als Hachiko ontstaat een ontroerend beeld van de trouw van deze Akita Inu, terwijl dit beslist geen hond voor beginners is en door zijn eigenschappen ook niet de eerste keus zou zijn als huishond.

 

Duitse herder, Rin Tin Tin

Rin Tin TIn

Rin Tin TIn

 

De opmars van de Duitse herder startte rond 1922, toen een Amerikaanse soldaat op het einde van de eerste wereldoorlog een Duitse herder pup uit Frankrijk mee naar huis terug nam. Hij leerde de hond zoveel trucjes dat deze gescout werd door een filmregisseur. De Duitse herder Rin Tin Tin werd wereldberoemd en is tot op de dag van vandaag een van de weinige viervoeters die in Hollywood een ster heeft op de beroemde wall of fame. Inmiddels is de populariteit van de Duitse herdershond onverminderd, mede dankzij optredens in allerlei tv series zoals bijvoorbeeld commissaris Rex, waarin dit ras een belangrijke rol speelt als slimme held.

 

Dalmatiërs en Schotse Collie (Lassie)

Een ander ras, dat voor het uitkomen van een film relatieve onbekendheid genoot is de Dalmatiër. Toen in de jaren negentig de film 101 Dalmatiërs uitkwam wilden veel mensen ook zo’n gespikkelde hond, niet om naast de koets of de ruiters te lopen maar om samen op de bank te knuffelen. Ook de Schotse Collie dankt veel van zijn populariteit aan de buis: de film Lassie come home uit 1943 resulteerde in de jaren erna in een verzesvoudiging van de verkoop van Schotse herdershonden!

Honden van VIP’s

Mensen worden niet alleen door films geïnspireerd om voor een bepaald hondenras te kiezen, soms worden we ook op ideeën gebracht door de keuzes van beroemde mensen. De Portugese waterhond was een totaal onbekend ras voor de meeste

Obama en Bo

Obama en Bo

mensen totdat de Amerikaanse president Obama in 2008 in zijn inaugurele speech aankondigde dat niet alleen hij, zijn vrouw en twee dochters intrek zouden nemen in het Witte Huis, maar dat ook een Portugese waterhond genaamd Bo hen zou vergezellen.

Ook Chihuahua’s stonden niet echt bovenaan de lijst van populaire rassen. De vraag naar de tot dan toe met de negatieve aanduiding kuitenbijtertjes bekend staand ras nam een enorme vlucht toen Paris Hilton veelvuldig gekiekt werd met haar Chihuahua Tinkerbell. Doordat Paris haar hond in modieuze tasjes vervoerde en aankleedde nam vooral in Amerika, maar inmiddels ook in Europa, de verkoop van kleding en andere mode accessoires voor honden toe.

Modehonden door de eeuwen heen

Er zit uiteraard een keerzijde aan de enorme populariteit van bepaalde hondenrassen. Uit het fotoarchief van Walter Mason (1867) wordt bijvoorbeeld pijnlijk duidelijk hoe bepaalde hondenrassen er vroeger uit zagen en kunnen we door vergelijking met hoe het ras er nu uit ziet zien wat de gevolgen zijn van de extreme manier waarop de afgelopen honderd jaar veel rassen zijn doorgefokt.  Wat eens gezonde en energieke hondenrassen waren zijn nu soms rassen met serieuze fysieke problemen zoals problemen met de wervels bij teckels, ademhalingsproblemen bij bullen, te weinig schedelruimte bij King Cavalier Spaniels en te veel huid bij Bassetts.

De meest recente hype in Nederland is de Labradoodle of Golden Doodle; poedel kruisingen met Labradors of Golden Retrievers. Mede dankzij hun vermeende anti-allergene vacht is het momenteel het meest populaire hondenras in Nederland. Daardoor bestaat de kans dat dit ras straks ook in de gevarenzone beland. Immers, om aan de toenemende vraag te voldoen wordt in grote getalen gefokt. Als dit gebeurt met dieren met een dubieuze gezondheid of met ouderlijnen die te nauw verwant zij, dan zal dit effect hebben op de gezondheid van het ras. De maatregel die veel Labradoodle fokkers nemen om nieuwe eigenaren te verplichten hun pups te steriliseren lijkt eerder een financiële motivatie ten grondslag te hebben dan een doelbewuste poging om het ras gezond te houden. Het is dan ook wachten op de eerste poedelkruisingen die straks niet voldoen aan het ideaal beeld dat de eigenaar heeft bij dit nog jonge ras. En dat zien we dan terug bij de hondenbestanden van de dierenasiels.

Nikki Rethmeier