March 17, 2021
Artikel
Nieuwe liefde

NIEUWE LIEFDE

Van Coronahond naar therapiehond. Volg de avonturen van Kick via #kickstaart. Vier maanden geleden schreef ik met een zwaar hart hoe Esther, een van onze hondenbegeleiders, in korte tijd van haar beide honden afscheid moest nemen. Vandaag mag ik een mooi verhaal schrijven. Over Corona, en hoe dit soms nieuwe kansen brengt. Voor een jonge hond. En voor zijn nieuwe baasje, Esther. En uiteindelijk misschien voor nog veel meer mensen.

Eerste kennismaking

Het verhaal begint met een telefoontje van het asiel, nu twee maanden geleden. Hetzelfde asiel als waar het vorige hondje van Esther, een zwart Frans bulldogje genaamd Flo, vandaan kwam. En in dat asiel wisten ze ook dat Esther recent Flo had moeten laten inslapen na een botulisme vergiftiging. Het asiel had zojuist een jong hondje binnen gekregen, een zwarte koningspoedel. Ze moesten meteen aan Esther denken. En dus belden ze.

Door de Corona maatregelen zijn veel mensen tijdelijk of langdurig thuis komen te zitten. Een hond lijkt dan een leuke afleiding. Maar soms komen verwachtingen niet uit. Dit was zo’n verdrietig geval. Het bleek te gaan om een koningspoedel pup van amper 4 maanden. Een overhaaste beslissing om een hond te kopen met een bovendien dubieuze herkomst. De jonge koningspoedel was ziek en bleek Giardia te hebben, een besmettelijke parasiet. Een verdrietige eigenaar die het beste voor de hond wilde bracht de koningspoedel uiteindelijk met een zwaar hart naar het asiel. En alsof het zo moest zijn, degene die bij het asiel de hond in ontvangst nam kent onze Esther en moest meteen aan haar denken. En dus belde ze.  

Springende Kick(er)

Esther ging twee dagen na het telefoontje van het asiel met een collega kijken bij de koningspoedel pup. Binnen werd eerst kort kennis gemaakt en daarna naar buiten om een stukje te wandelen met de enorme spring in het veld. Eigenlijk wilde Esther als ze er weer aan toe was een teefje, liefst al wat ouder. Maar dit was een reu, en nog een pup. Zoals dat echter soms gaat met dingen die voorbestemd zijn: Esther en Kick ( zo noemde we hem omdat hij als een kikker de hele kennismaking opsprong) waren meteen een setje. En de rest is geschiedenis: Kick werd een aantal dagen in het asiel nog behandeld voor de Giardia besmetting en ging daarna met Esther mee naar huis.

We zagen Esther opbloeien en we zagen de drukke koningspoedel pup in een paar dagen tijd landen bij haar. Match made in heaven. Er is echter nog wat werk aan de winkel want behalve dat de pup verder moet wennen, socialiseren en opgevoed moet worden werkt Esther bij Contacthond. Dus Kick moet in ieder geval mee kunnen naar het werk. En dat betekent dat Kick sociaal genoeg met de volwassen therapiehonden moet zijn, maar ook genoeg aan zijn rust moet toekomen, want het is tenslotte nog een pup.

Na 6 weken zien we dat Kick echt aanleg heeft om een goede therapiehond te worden. Hij is enorm sociaal naar mensen en honden, maakt veel contact uit zichzelf en leert razendsnel. En dus gaat Esther samen met collega’s bij Contacthond het komende jaar Kick begeleiden om hem klaar te maken voor een eventuele carrière als therapiehond. Eventueel zeggen we met nadruk want Kick mag en moet vooral lekker Kick zijn. Als hij straks toch andere dingen leuker vindt dan het werk van een therapiehond dan geeft dat totaal niet. Hij is en blijft allereerst vooral de nieuwe liefde van Esther.

Eindigt hier het verhaal dan? Nou, als het aan ons ligt niet. We dachten dat het wel leuk zou zijn voor al die mensen die zich afvragen wat een therapiehond precies moet kunnen om af en toe een beetje mee te kunnen kijken met de opleiding van Kick. Dus gaan we regelmatig verhaaltjes en filmpjes met jullie delen. Hou ons voortaan op de donderdag op social media in de gaten met de hashtags #TherapyDogThursday en #Kickstaart

Nikki Rethmeier