August 13, 2014
Media
Samenwerking Rivas en Contacthond op TV

De kranten (o.a. AD, Telegraaf, Kompas, Kontakt) en de televisie (RTV Papendrecht én RTV Dordrecht) hebben vorige week uitgebreid contact met ons gezocht naar aanleiding van onderstaand persbericht van Rivas Zorggroep. Het bericht gaat over de  samenwerking met Contacthond en de aankomende uitbreidingen.

Vorige week stonden de kranten er vol van en aankomende week komen we op de regionale tv. Fantastisch!

Wij zijn trots op onze samenwerking met Rivas.

Bewoners doen (onbewust) iets extra’s in hun revalidatieoefeningen met de therapiehond.

Bewoners doen (onbewust) iets extra’s in hun revalidatieoefeningen met de therapiehond.

************************************************************************************************************** 

Persbericht Rivas Zorggroep

Steeds meer bewoners Rivas-locaties werken met therapiehonden

Gorinchem, 6 augustus 2014 – Steeds meer bewoners van verschillende woonlocaties van Rivas Zorggroep krijgen tijdens hun behandeling hulp van therapiehonden van Stichting Contacthond. Na een succesvolle introductie binnen Rivas in 2012, doen inmiddels veel bewoners hier hun voordeel mee. De inzet van de hond zorgt ervoor dat mensen (onbewust) iets extra’s doen. Maar de hond voegt ook plezier toe aan een behandeling.

 

Goede resultaten

Door de speciaal opgeleide honden als hulpmiddel in te zetten bij diverse therapiebehandelingen boeken bewoners goede resultaten. ‘De therapiehonden van Contacthond zijn een extra stimulans’, vertelt Carolien Heupers, teamleider bij Rivas. ‘Bewoners die oefeningen doen met de viervoeter voeren onbewust bepaalde handelingen uit. Handelingen die belangrijk zijn voor hun revalidatie. Bijvoorbeeld het oefenen van de handmotoriek bij het opendraaien van een potje, waar een snoepje voor de hond in zit.’

 

Ook bij bewoners met dementie zorgt de therapiehond voor positieve prikkels. ‘Bewoners kunnen door de activiteiten met de hond hun verkrampte vingers beter ontspannen. Bovendien zien we dat deze bewoners meer praten’, vervolgt Carolien.

‘Er ontstaat direct interactie. Bijvoorbeeld wanneer de bewoner na het weggooien van de bal deze van de hond weer terugkrijgt. De bewoner verlegt dan meteen zijn aandacht naar de hond.’

 

Voor meer bewoners

Dankzij de goede ervaringen zet Rivas de therapiehonden voor steeds meer bewoners én op steeds meer locaties in. Carolien: ‘Inmiddels helpen de honden bewoners in Alblasserdam, Dordrecht, Gorinchem, Leerdam, Papendrecht en Sliedrecht. Maar ook verpleeghuis Vijverhof in Nieuwpoort en verpleeghuis Laakse Hof in Lexmond zijn sinds kort aangesloten. En ook daar zien we het enthousiasme.’

 

Honden gezocht

Rivas werkt sinds 2012 samen met Stichting Contacthond. Deze stichting selecteert en test honden van particuliere bazen. De honden worden opgeleid tot therapiehond, maar blijven bij hun baas wonen. De honden gaan aan de slag bij een zorginstelling zoals Rivas met een vaste begeleider van Stichting Contacthond. De stichting is dringend op zoek naar honden in:

De hond moet minimaal twee jaar zijn en in een van bovenstaande gemeenten wonen. Meer informatie is te vinden op www.contacthond.nl of aan te vragen via info@contacthond.nl.

 

Meer informatie

Voor meer informatie over de therapiehond en andere diensten van Rivas: Rivas Zorglijn 0900-8440 of www.rivas.nl. Meer informatie over Stichting Contacthond is te vinden op www.contacthond.nl.

Contacthond