April 4, 2013
Artikel
Spreekt u Honds?

De lichaamstaal van honden is complex. Zij communiceren bijna continue, zelfs als ze dromen kan je soms zien dat ze de lip optrekken en grommen of kwispelen.

Ook veel van wat er tussen honden gebeurt is heel subtiele lichaamstaal. Kleine dingen die de honden doen, die wij mensen meestal missen terwijl we er met onze neus bovenop staan. Bijvoorbeeld; elkaar aanstaren of heel even subtiel de lip optrekken. Als honden elkaar dan te lijf gaan wordt er vaak gezegd: “Mijn hond deed helemaal niets en die ander is er zomaar boven op gesprongen”. Wat er dan allemaal aan communicatie tussen de honden aan vooraf is gegaan, hebben wij mensen simpelweg niet gezien.

Ook in ons werk bij Contacthond, tijdens de therapiesessies, is het erg belangrijk dat de hondenbegeleiders de  lichaamstaal van de honden goed in de gaten houden. Zowel voor het welzijn van de honden als voor het succes van de sessies voor de cliënten is het belangrijk dat de honden enthousiast zijn over wat zij doen. De honden moeten zo weinig mogelijk stress beleven en zo veel mogelijk plezier. Is bijvoorbeeld de motoriek van een cliënt minder gecoördineerd of is de algemene manier van bewegen afwijkend, dan moet de hond dit aankunnen zonder stress te beleven. Als het voor hem te veel wordt en zijn lichaamstaal laat stress zien dan grijpt de hondenbegeleider in.

Het herkennen en juist beoordelen van de lichaamstaal van de honden is daarom een zeer belangrijk onderdeel voor de veiligheid en voor het succes van ons werk. Ook de liefste honden kunnen in een (voor hun) stressvolle situatie terecht komen. Wanneer we de signalen niet herkennen die hij met zijn lichaamstaal laat zien, wat moet hij dan?

Misschien moet elke hondeneigenaar zich wel eens afvragen: Spreek ik een beetje Honds? Begrijp ik wat mijn hond met zijn lichaam verteld?

Hieronder een informatief filmpje over lichaamstaal van de hond.

Nikki Rethmeier