July 2, 2012
Artikel
“Therapiehonden dagen cliënten uit tot een stapje extra”

In januari ging bij Rivas Zorggroep een pilot met dierondersteunde therapie van start. Fysiotherapeut Elske Heijlaerts was betrokken bij de voorbereidingen en heeft de afgelopen maanden op de revalidatieafdeling intensief samengewerkt met Stichting Contacthond. Hoe zijn haar ervaringen?

Elske raakte gefascineerd door het werk van Contacthond toen ze erover las op internet. Haar teamleider liep ook rond met het idee om iets met dierondersteunde therapie te doen. “We waren heel enthousiast, maar ik vond het moeilijk om voor me te zien hoe we dit op de revalidatieafdeling konden toepassen. Ik had verwacht dat het vooral zou werken bij psychische aandoeningen, zoals bij dementerende ouderen. Dat we deze honden ook voor fysieke oefeningen zo goed konden inzetten was een eyeopener!”

Aan het werk bij Rivas Zorggroep

Makkelijker over grenzen

Op de revalidatieafdeling van Rivas zijn de therapiehonden vooral ingezet bij ouderen die bijvoorbeeld door een hersenbloeding naast fysieke beperkingen ook spraak- of aandachtsproblemen hebben. “Veel mensen van deze leeftijd zijn niet gewend om te sporten of zich flink in te spannen. De hond daagt hen uit om makkelijker over grenzen heen te gaan. Ook mensen die al heel gemotiveerd zijn zetten nog net een stapje extra. Een dame die nog wat hulp nodig had om zonder rollator te lopen leerde bijvoorbeeld om weer los te staan en ook nog eens naar voren te bukken als de hond haar een poot gaf. Met anderen doen we zittend oefeningen, zoals koekjes die de hond moet opsporen in de vakjes van een hondenpuzzel verstoppen.”

Veel leuker

Elske merkt dat haar cliënten de oefeningen veel leuker vinden als er therapiehonden bij zijn. “Het motiveert enorm. Sommige mensen zeggen letterlijk dat ze even vergeten dat ze zich niet lekker voelen als ze met de honden bezig zijn. Dan is mijn dag al goed!

Wat ik ook prettig vind is dat je meerdere dingen tegelijk kan aanpakken. Als iemand na een hersenbloeding problemen heeft om luid en duidelijk te spreken, is een commando geven een goede oefening. Vervolgens reikt de cliënt naar voren om de hond te belonen met een koekje.”

Levend hulpmiddel

De honden zijn heel geschikt als levend hulpmiddel bij therapie, vindt Elske. “Het zijn toegankelijke dieren die je veel kunt leren. Als ik een oefening bedenk weet onze vaste hondenbegeleidster Britta van Contacthond meteen hoe we de hond daarbij kunnen inzetten. We vullen elkaar mooi aan. Het is alsof we al jaren samenwerken!”

Nikki Rethmeier