May 25, 2017
Artikel
Therapiehonden-smoelenboek of toch iets anders?

Een nieuw pand, een kale wachtkamer. Daar begon het mee begin 2017. Zittend op het nieuwe bankje in de wachtkamer keken we uit op een enorm lege kale muur. We vroegen ons af hoe we die muur voor wachtende kinderen konden opleuken en bedachten dat het tof zou zijn om panelen op te hangen met foto’s van de therapiehonden. Nog leuker zou het zijn als we op de foto konden aangeven of de hond in kwestie aan het werk is of ligt te rusten. Een soort van honden-smoelenboek. Hoe dat uiteindelijk is uitgegroeid naar een interactief mega groot bord met 12 verwisselbare panelen die allemaal ingezet kunnen worden tijdens de therapiesessies? Laat het me uitleggen.

Kale muur. Het begon dus met die kale muur en dat eerste idee van een soort hondensmoelenboek. Contact gezocht met Suze en Fred Steenbergen, de creatievelingen achter de 50-50 shop DSB (zie katern verderop). De eerste brainstorm met hen was al gauw een feit. En liep uit de hand. In positieve zin dan. De ideeën vlogen werkelijk over de tafel. Zou het niet leuk zijn als we….. Wat als we nou eens ……. Het begon met een idee voor 4 panelen ter grootte van een A4tje, met op elk paneel info over een van onze therapiehonden maar dan echt heel leuk gepresenteerd. Die leuke dingen die verzonnen werden door de 50-50 shop werden al gauw zo leuk dat zij opperden om daar aparte panelen voor te maken. En wij van Contacthond zagen onmiddellijk allerlei nieuwe toepassingen.

Activatie. Zo werken we met kinderen die gestimuleerd moeten worden in hun communicatie. Dat doen we vaak met plastic kaartjes met pictogrammen. Maar hoe leuk zou het zijn als er een paar panelen aan de muur zouden hangen waar je ook met behulp van de pictogrammen kan kiezen wat je met de therapiehond gaat doen, maar dan op een veel leukere manier?. Of om kinderen met extreme angst voor honden eerst spelenderwijs kennis te laten maken met de positieve en grappige kant van honden aan de hand van een paar speelse panelen aan de muur.  De 50-50 shop was niet meer te stuiten en zo groeide het oorspronkelijke idee uit tot een frame met daarin diverse interactieve panelen die verwisselbaar zijn.

De 50-50 shop is al met al een aantal maanden bezig geweest met de opdracht voor Contacthond. De basis, de invulling, de materialen, de praktische uitvoering, de haalbaarheid; het was best een pittige klus. Maar het was  gelukkig ook de meest fantastische opdracht die ze tot nu toe hebben gekregen omdat ze er echt al hun creativiteit in kwijt konden.

Het eindresultaat mag er zijn! Een stoer framewerk waar 12 panelen in hangen die bovendien makkelijk verwisselbaar zijn. In totaal zijn er nu 25 panelen, dus we kunnen naar believen wisselen en variëren. De panelen zijn vrijwel allemaal van hout en prachtig uitgevoerd. Er zijn panelen die uitnodigen tot gesprek tussen therapeut en kind. Er zijn educatieve panelen waar de kinderen van leren. Er zijn panelen die uitnodigen tot interactie en ontdekking. De panelen trekken aan, nodigen uit, leiden af, dagen uit, prikkelen en laten je glimlachen.  De therapie begint daardoor ongemerkt al in de wachtkamer en daarnaast hebben de therapeuten de mogelijkheid hun eigen ruimte te verlaten en met de kinderen in de wachtkamer bij het paneel een oefening te doen.

Onthulling. Op zaterdag 20 mei 2017 onthulde onze ambassadrice Airen Mylene het interactieve bord tijdens de officiële opening van het therapiecentrum van Contacthond in Vijfhuizen. De reacties waren enorm positief en de aanwezige kinderen waren maar moeilijk weg te krijgen bij het bord. Een groter compliment kun je natuurlijk niet krijgen. Stichting Contacthond is enorm blij met dit innovatieve bord en dankt Suze en Fred Steenbergen niet alleen voor het eindresultaat maar vooral ook voor het leuke creatieve proces daar naar toe.

Open dag. Het interactieve panelen-bord met eigen ogen zien en uitproberen? Kom naar de open dag van Contacthond op zaterdag 3 juni. Van 13 tot 16 uur staan onze medewerkers klaar met een drankje om al je vragen te beantwoorden en kan je ook een van onze therapiehonden begroeten (Spieringweg 583A, 2141 EA Vijfhuizen).

De 50-50 shop DSBOpgericht door twee echte hondenliefhebbers en creatievelingen, Suze en Fred Steenbergen. Simpel concept: er worden prachtige functionele spullen gemaakt voor baas en hond. De helft van de opbrengst is om de gebruikte en benodigde materialen te bekostigen. De andere helft van de opbrengst gaat naar een aantal goede doelen die zich bezig houden met honden. Stichting Dierenopvang Bosnië (DSB) is een van de vaste begunstigers. Voor meer informatie neem een kijkje opwww.facebook.com/5050shopsdb

Nikki Rethmeier