In de eerste module van de opleiding, ook los te volgen als vijfdaagse Basiscursus, word je wegwijs gemaakt in het veld van de animal assisted Interventions (AAI). Je proeft van en oefent met alle facetten die samenhangen met de inzet van een hond.
De volgende onderwerpen komen o.a. aan bod:
Inleiding in de AAI - Na Module 1 Basis hebben cursisten een goed beeld van wat het vakgebied AAI inhoudt en wat de basisvoorwaarden zijn om een hond succesvol in te kunnen zetten.
Module 1 wordt afgesloten met een theorie examen en is geaccrediteerd door het AAI Kwaliteitsregister AKR met level 1.
Extra informatie:
Aantal deelnemers: Max 24
Locatie: DogCenter Kerkwijk
Duur: Vanaf november 2023 duurt deze Module 5 dagen (3,5 dagen theorie, 1,5 dag praktijk)
Zelfstudie: 4 uur
Kosten: 650 euro ex BTW (per 1 november 2023)
Module 1 wordt in 2023 drie maal gegeven:
A.
Maandag 9 jan, woensdag 11 jan, donderdag 19 jan en donderdag 26 januari
B.
Maandag 19 juni, dinsdag 20 juni, vrijdag 30 juni en vrijdag 7 juli (VOL)
C.
Dinsdag 7 november, zaterdag 11 november, vrijdag 17 november, vrijdag 24 november en vrijdag 1 december (Nog 4 plaatsen)
Voorwaarden:
"Wat een leuke en leerzame cursus. Fijne vorm en heel enthousiaste vakdocenten. Wat me vooral aanspreekt is de nadruk die jullie leggen op het welzijn van de hond. Dit smaakt naar meer! "
- Birgit D. -
In Module 2 werk je met je eigen hond.
We starten de Module 2 met een evaluatie van jouw hond om te kijken in welke mate de hond geschikt wordt geacht om voor de doelgroep van jouw keuze te worden ingezet op termijn. In Module 2 ga je de diepte in zowel op het gebied van hondengedrag, -welzijn en -training als op het vlak van de inzet van de hond als hulpmiddel bij je werk. Theorie- en praktijkdagen wisselen elkaar af waardoor je onder begeleiding van onze ervaren docenten steeds nieuwe inzichten kunt integreren in je eigen werk met je hond.
Een belangrijk onderdeel van Module 2 is de uitbreiding van het portfolio waarmee je in Module 1 Basis een begin hebt gemaakt, en dat je zelf verder opbouwt door middel van de thuiswerkopdrachten. Een groot deel hiervan is praktisch van aard en draait rondom de inzet en het welzijn van je hond.
Op theoretisch gebied ligt het accent op het leren uitwerken van een goed stappenplan voor de inzet van je hond, rekening houdend met de specifieke eigenschappen van jouw hond en de doelgroep waarvoor je hem/haar wilt inzetten. Onderwerpen die verder specifiek aan bod komen zijn:
- Welzijn en verrijking van je hond
- Praktische EHBO bij de hond
- Elementen die de samenwerking tussen jou en je hond beïnvloeden
Module 2 wordt afgesloten met een theoretisch examen. Deze telt samen met je portfolio en de beoordeling van je praktijkopdrachten mee voor je eindbeoordeling. Alleen bij een voldoende beoordeling kun je door naar de laatste module.
Extra informatie:
Locatie: Contacthond in Vijfhuizen en DogCenter in Kerkwijk
Duur: 12 dagdelen waarvan 6 praktijk, 1 theorie, 4 online en 1 examen.
Zelfstudie: 40 uur voor het uitwerken van je portfolio aan de hand van de opdrachten
Kosten: 1095 euro ex BTW
Module 2 wordt in 2023 tweemaal gegeven:
A. (LET OP: VOL)
Evaluatie van je hond op 28 januari (tussen 10 en 16 uur, Contacthond in Vijfhuizen)
Start op 3 februari van 15-18 uur bij Contacthond in Vijfhuizen
Praktijkdagen zijn in principe met eigen hond van 10-16 uur op 10 februari, 24 februari (ZONDER EIGEN HOND), 17 maart en 14 april (DogCenter in Kerkwijk).
Theoriedagdelen (13-16 uur online) zijn op 17 februari, 3 maart en24 maart.
Examen is online op 28 april 2023 van 13-16 uur.
B. (LET OP: VOL)
Evaluatie van je hond op 26 augustus (tijdstip tussen 10 en 16 uur) bij Contacthond in Vijfhuizen.
Start op 1 september van 16-19 uur bij Contacthond in Vijfhuizen)
Praktijkdagen zijn in principe met eigen hond (10-16 uur) in het DogCenter te Kerkwijk op: 8 september, 22 september (ZONDER EIGEN HOND), 13 oktober, en 10 november
Theoriedagdelen van 13-16 uur online op 15 september, 29 september en 20 oktober.
Examen wordt online gehouden op 24 november 2023 van 13-16 uur.
C. februari 2024
Data binnenkort bekend
(nog plaats)
Voorwaarden:
"Ik kan niet wachten om verder te gaan nadat ik de Basismodule heb afgerond.
Nu dan echt met mijn eigen hond aan de slag, leuk! "
- Veronica T. -
In Module 3 ga je nog verder de diepte in om te zorgen dat je klaar bent om helemaal zelfstandig aan het werk te gaan met je hond. Een belangrijk onderdeel van deze module is dan ook een stageperiode (of casuïstiek) van minimaal 40 uur. Daarnaast word je begeleid via intervisiebijeenkomsten om een eigen programma goed uit te werken en te toetsen.
We dragen de laatste stukjes theorie over maar de focus ligt in Module 3 op doen, samen met je hond. Module 3 wordt afgesloten met een theoretisch examen.
Je bent geslaagd voor Module 3 als zowel je examen als je stageopdracht en je portfolio met uitgewerkte opdrachten met een voldoende is beoordeeld. Je ontvangt dan het diploma Therapiehondbegeleider van Stichting Contacthond.
Module 2 en 3 samen zijn bovendien geaccrediteerd door het AAI Kwaliteitsregister AKR met level 2.
Extra informatie:
Locatie: Contacthond in Vijfhuizen en DogCenter in Kerkwijk
INHOUD:
Aftrap: Bijeenkomst in Vijfhuizen
Praktijk: Er zijn 6 dagdelen praktijktraining met je hond ingepland, waarvan 3 in groepsverband met de mede- studenten. De andere dagdelen werk je op je eigen locatie aan de praktijkopdrachten. De opdrachten zijn gericht op de inzet van je hond.
Literatuuropdracht: Aan de hand van een zelfgekozen relevant onderwerp doe je een korte literatuurstudie en integreer je de uitkomst in je eigen portfolio.
Theorie-Intervisie: 5 dagdelen online.
Zelfstudie: 50 uur voor het uitwerken van je portfolio aan de hand van de opdrachten en de verplichte literatuur.
Stage: 40 uur (of casuïstiek als je in je eigen onderneming werkt). Tijdens de stage word je begeleid door een coach. De stage wordt afgesloten met een uitgebreid stageverslag.
Coaching: Per student is 10 uur 1-op-1-coaching ingepland met een ervaren therapiehondbegeleider. Twee coachsessies staan vast: 1 week na start van de stage en 1 week voor aanvang van de literatuurstudie. De rest is in overleg en naar behoefte.
Kosten: 1195 euro ex BTW
Data 2023: start juni 2023. De data voor de praktijk- en online lessen worden binnenkort vastgelegd. De stage en literatuuropdracht kunnen naar eigen tempo worden ingepland. Het examen van Module 3 wordt individueel afgenomen nadat alle onderdelen inclusief de stage zijn afgerond.
Voorwaarden:
"Heel blij met de adviezen die ik kreeg over Roscoe, mijn 2 jarige labradoodle. We zijn hard aan de slag gegaan om Roscoe eerst nog een aantal dingen te leren zodat hij straks nog beter zijn werk kan doen in de klas. ."
- Annelies, zorg coördinator BSO-