Effect
Eisen
Een dag uit het leven..
Spreekbeurt
DE HONDEN  We werken met zogenaamde leenhonden. De eigenaar van de hond leent deze een of twee dagdelen per week uit voor het werk aan Stichting Contacthond. De rest van de tijd woont de hond gewoon bij zijn baasje(s). Stichting Contacthond werkt met honden van verschillende rassen in diverse formaten, als ze maar aan alle voorwaarden voldoen en voor alle testen slagen. Een win-winsituatie. De honden vinden het geweldig om te werken en spelen, cliënten kunnen zich ontwikkelen door met de therapiehond te werken. En als baas is er niks beters te wensen dan dat anderen net zo van jouw hond genieten als jijzelf.

SELECTIE EN TESTEN De therapiehonden van Contacthond zijn allemaal uitgebreid getest en getraind voordat ze aan het werk gaan. Het begint met een uitgebreid intakegesprek in de vertrouwde thuisomgeving van de hond. Vervolgens wordt een aantal testen gedaan door onze hondentrainers, zowel bij de eigenaar thuis als op locatie.  Uiteindelijk zetten we de puntjes op de i door de hond te laten wennen aan de nieuwe werkplek en een aantal vaardigheden bij te trainen.

EISEN Onze therapiehonden moeten aan flink wat voorwaarden voldoen. Dat begint met een goede gezondheid, vaccinaties en de juiste leeftijd (minimaal 2 jaar oud). Daarnaast wordt door onze ervaren trainers een aantal gedragstesten afgenomen. De honden moeten namelijk een aantal eigenschappen bezitten en rustig reageren op nieuwe situaties. Een goede therapiehond zoekt op een vriendelijke en rustige manier contact met mensen, is niet snel onder de indruk van nieuwe prikkels, laat zich gemakkelijk betasten, is goed gesocialiseerd, luistert echt goed, is open en nieuwsgierig, kan even rustig wachten en laat zich makkelijk voer en voorwerpen afnemen. Belangrijk is dat de hond echt graag werkt met en voor onze hondentrainer en cliënt en niks met tegenzin doet.

WERK EN VEILIGHEID Onze therapiehonden worden tijdens hun werk altijd begeleid door een vaste, ervaren en gecertificeerde hondentrainer in dienst bij Stichting Contacthond. Op basis van karakter en temperament koppelen we een therapiehond voor de duur van het therapie- of coachtraject aan een cliënt. De therapeut of coach begeleidt de cliënt. Bij de keuze van de oefeningen die worden gedaan let de hondentrainer op het uithoudingsvermogen en de gemoedstoestand van de hond. Tijdens de therapie- of coachingsessie observeert de hondentrainer continu of de hond het nog naar de zin heeft en of hij het fysiek nog aan kan. Veiligheid en welzijn van de therapiehond staan bij Contacthond voorop en worden met deze zorgvuldige werkwijze gewaarborgd.
Eisen Therapiehond
“Luna is in goede handen bij de trainer van Contacthond. En hoe mooi is het dat mijn hond een baan heeft om andere mensen te helpen?”

Christine – eigenaresse Luna
ARTIKELEN OVER EISEN THERAPIEHONDEN