Kind -en jeugdtherapie
Revalidatie en
activatie ouderen
Stress & burn-out
Dagbesteding
Weerbaarheids-
training
Angst voor
honden
REVALIDATIE EN ACTIVATIE OUDEREN De therapiehonden van Contacthond worden vaak ingezet bij ouderen. Een hond motiveert, nodigt uit en stimuleert de zintuigen. Dat heeft als effect dat dementerende cliënten cognitief worden gestimuleerd en uitgedaagd, meer in het hier en nu komen, en gemotiveerd om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen. Daarnaast werken onze therapiehonden ook tijdens revalidatietrajecten voor ouderen die bijvoorbeeld een beroerte hebben gehad. De hond motiveert om de oefentherapie te volgen en cliënten vergeten daardoor vaak dat ze pijn hebben, waardoor de oefeningen wel worden uitgevoerd.

VOOR WIE:
Voor ouderen die in een zorginstelling zijn opgenomen vanwege dementie of omdat ze in een revalidatietraject zijn aangemeld.

ZO WERKT HET:
Stichting Contacthond kan ingeschakeld worden voor revalidatie- en activatietrajecten met ouderen die al dan niet tijdelijk in een zorginstelling zijn opgenomen. Op afspraak komt dan een gecertificeerde hondenbegeleider met een van onze therapiehonden wekelijks gedurende een bepaalde periode langs op locatie. De zorginstelling selecteert de cliënten en bepaalt het therapiedoel. Samen met een zorgprofessional van de samenwerkende instelling (bijvoorbeeld een ergotherapeut, fysiotherapeut of activiteitenbegeleider) stellen we een individueel behandelplan op met de therapiehond als hulpmiddel. Onze hondenbegeleiders sturen niet alleen de therapiehond aan, maar zijn intern opgeleid om de juiste oefening met de hond aan te bieden om optimale resultaten te behalen. Zorginstellingen die interesse hebben in een dergelijke samenwerking kunnen contact met ons opnemen. We bekijken dan samen de mogelijkheden, hoe vaak, hoeveel cliënten en hoe lang. Wel goed om te weten: Contacthond biedt geen bezoekjes aan om alleen de honden te aaien. Onze therapiehonden worden ingezet als therapeutisch hulpmiddel tijdens reguliere therapie- of oefensessies.
Therapiehond en ouderen
“Mijn vader had een ernstige vorm van dementie. Hij  kwam zijn kamer  niet meer  uit.  Niet voor eten of een wandeling, niet voor sociale activiteiten. Na vier sessies met de therapiehond kwam hij weer in de gemeenschappelijke woonkamer. Niet veel later neuriede hij bekende liedjes weer mee en praatte zelfs weer met kleine zinnetjes. Alhoewel mijn vader een half jaar nadien is overleden, heb ik dankzij de therapiehond nog contact met hem kunnen krijgen. Zo kostbaar!" 

- Annemieke de Jong-
INFORMATIE
LOCATIE:
De revalidatie en activatie van ouderen vinden altijd plaats op de locatie van de zorginstelling waar de cliënten worden verzorgd/verpleegd.

DATA en TIJD:
In overleg.

KOSTEN:
De kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren zoals de locatie, het aantal cliënten dat wordt aangemeld en de duur van het traject.

AANMELDEN OF INFO: 
De hulpvraag aan Contacthond wordt ingediend door de daartoe bevoegde persoon van de zorginstelling, dus niet door de individuele cliënt. Neem contact met ons op zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken. 
AANMELDEN / INFO
Het formulier is verstuurd. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!
Oeps! Er is iets mis gegaan. Kan je het nog een
keer proberen?