Kind -en jeugdtherapie
Revalidatie en
activatie ouderen
Stress & Burn-out
Dagbesteding
Weerbaarheids-
training
Angst voor
honden
STRESS & BURN-OUT Als je langdurig (teveel) stress en spanning ervaart kan je overspannen raken of zelfs in een toestand belanden die we burn-out noemen. Opgebrand. Je hebt lichamelijk en geestelijk teveel van jezelf gevergd, op werk en/of privégebied. Om weer in balans te komen zijn een aantal dingen nodig. Allereerst is in de acute fase rust nodig. Daarna is het belangrijk om inzicht te krijgen in de oorzaken van je onbalans. Uiteindelijk is het zaak om te zorgen dat je weer in balans raakt en blijft. Het programma van Contacthond is erop gericht je niet alleen inzicht te geven maar vooral om je zoveel als mogelijk te laten ervaren hoe het is om de regie weer in eigen hand te hebben.


HET BURN-OUT PROGRAMMA  VAN  CONTACTHOND We bieden een op maat gemaakt programma aan waarbij ervaringsleren centraal staat: leren door te doen. Ons programma is een prettige mix van praten en doen onder begeleiding van professionals. Het doe gedeelte van het burn-out programma is echt uniek te noemen; we zetten daarvoor namelijk onze therapiehonden in. Het programma wordt daardoor niet alleen laagdrempeliger maar vooral veel effectiever. Hoe? Dat lees je hieronder. Het Contacthond burn-out programma bestaat uit vier onderdelen.

1. Ontspanning, beweging en structuur aanbrengen. Wetenschappelijk en klinisch is bewezen dat regelmatig -liefst buiten- bewegen minstens zo effectief is als het gebruik van antidepressiva. Ook slapen lukt beter na buiten bezig te zijn geweest. Helaas is actief bezig zijn vaak een groot struikelblok als je in een burn-out bent beland en blijf je liefst op de bank liggen. Samen met een therapiehond als buddy ga je op afgesproken tijdstippen buiten aan de slag: wandelen, spelen, bewegen en als je wilt zelfs sporten. (En de therapiehond gaat na afloop gewoon weer met ons mee). De interactie met een hond verlaagt aantoonbaar de hartslag en bloeddruk en verminderd angst gevoelens. Er wordt daardoor een mooi uitgangspunt gecreëerd om te gaan reflecteren hoe je in deze burn-out bent beland.

2. Inventarisatie van psychische en fysieke pijnpunten. Zonder diep in de familiegeschiedenis te graven is het belangrijk dat je bewust wordt hoe je in deze situatie terecht bent gekomen. Een burn-out loop je immers niet in een weekje op maar is het resultaat van langdurige stress. Hoe heeft het zover kunnen komen met je? Welke belangrijke signalen heb je gemist? Had je eerder aan de bel kunnen trekken? Welke rol hebben omgevingsfactoren (zoals arbeidsomstandigheden) en jouw persoonlijkheidskenmerken hierin gespeeld? Een psycholoog gaat met je in gesprek en samen gaan jullie op zoek naar antwoorden. Je wordt tevens voorbereid op de volgende stap: hoe kan je je gedrag, dat deels geleid heeft tot het opbranden van je energie, veranderen?

3. Gedragsverandering. Samen met een therapiehond ga je aan de slag om aan je pijnpunten te werken. We gaan veel minder praten, het accent ligt meer op doen. Het is niet alleen prettiger maar ook effectiever, dit leren door te doen, of ervaringsleren. Een hond oordeelt niet maar geeft wel directe feedback over de mate en manier waarop je het initiatief wel/niet neemt of je grenzen bewaakt. Aan de hand van eenvoudige opdrachten die je met de hond doet gaan we kijken wat er gebeurd als jij in bepaalde situaties wordt gebracht. Geef jij (te) veel ruimte dan zal de hond deze ruimte pakken en meer zijn eigen ding gaan doen en wellicht zelfs over je grenzen heen gaan. Net als je collega, partner of baas! Denk je zelf dat je de leiding neemt maar is je lichaamstaal daar eigenlijk niet synchroon mee dan zal dit blijken uit het gedrag van de hond als reactie op jou. Langzaam gaan we toewerken naar nieuw gedrag. Bijvoorbeeld door te ervaren wat er gebeurd als je de lat wat lager legt of je grens duidelijker aangeeft.
Dit onderdeel wordt begeleid door een psycholoog en door een hondentrainer.

4. Lichaamswerk. Om straks weer lekker in je vel te zitten en vooral te blijven zitten is het belangrijk dat je leert om goed te luisteren naar de signalen die jouw lichaam geeft als het overbelast wordt. Zodat je niet te lang doorloopt met symptomen die duiden op spanning maar op tijd ingrijpt. Zodat de motor blijft draaien in plaats van begint te haperen. Voor dit gedeelte werk je samen met een psychomotore therapeut.





Samenwerkingen Contacthond
INFORMATIE
MOGELIJKHEDEN WERKNEMERS/PARTICULIEREN:
Spreekt ons burn-out programma van praten en doen je aan? Ben je niet bang of allergisch voor honden? Klaar om van je burn-out af te komen? Je kunt altijd met ons overleggen over jouw specifieke wensen en mogelijkheden. Meestal worden dit soort trajecten door je werkgever vergoed.

MOGELIJKHEDEN  WERKGEVERS:
Wilt u ons inschakelen voor een of meerdere burn-out trajecten voor uw medewerkers? Individuele begeleiding of groepscoaching? Of heeft uw organisatie juist behoefte aan een preventie programma waarbij de nadruk eerder op signalering ligt?  
Graag denken we met u mee naar de mogelijkheden van een effectief op maat programma voor (de medewerkers van) uw bedrijf.

MOGELIJKHEDEN TOT SAMENWERKING:
Wilt u als (coachings)bedrijf ervaringsleren met therapiehonden als losse module kunnen inzetten bij uw eigen programma of traject aanbod voor burn-out? We bespreken graag met u de mogelijkheden.

MEER  INFORMATIE: 
Nieuwsgierig geworden? Maak vrijblijvend een afspraak met ons door op de button  te klikken en uw gegevens achter te laten. We nemen snel contact met u op.
MAAK EEN AFSPRAAK
Wij nemen z.s.m. contact met je op .
Het formulier is verstuurd. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!
Oeps! Er is iets misgegaan. Kan je het nog een
keer proberen?